Banana sponge cake

Cravings strike again! In toiul noptii de data asta…sau, ma rog, dupa ce am plecat tiptil de langa Mofturosul Mic.

Well…sa nu ziceti ca nu v-am avertizat: e dulce…foarte dulce…

Si ca sa lamurim lucrurile de la inceput, inclusiv pentru viitoarele postari, va spun de acum ca voi numi unele ingrediente si dupa brand. Nu, nu primesc nimic pentru asta, o sa stiti cand o sa fie post publicitar. Dar poate va fi mai usor sa gasiti unele ingrediente…

Desi de majoritatea retetelor mele sunt imprumutate, in special de pe site-uri straine, asta e una dintre cele care au plecat de undeva si au ajuns in cu totul alta parte.

Prin urmare, ceea ce la inceput a fost Victoria Sponge Cake s-a maritat cu banana cupcakes si s-au reprodus in Banana Sponge Cake, cu blatul de la prima, usor modificat, si crema de la a doua, iarasi modificata.

Pentru cine nu stie, ca nimeni nu le stie pe toate, Victoria Sponge Cake este un desert de pe vremea reginei Victoria a Marii Britanii, un desert numai bun pentru ceaiul de la ora 5. Este un fel de tort, alcatuit din foi de blat buretos, asemanator cu pandispanul, lipite cu gem de capsuni, cel mai frecvent, sau fructe proaspete, si frisca.

victoriasponge_13555_16x9

 

Pentru ca bananele sunt destul de dulci, mai ales daca sunt coapte, reteta se poate adapta usor pentru pitici care nu consuma zahar. Mofturosul Mic nu pune gura pe prajituri decat o data pe an, cred, fie ele cu zahar sau fara, trantindu-mi un “Nu, multumesc, mami” si intorcandu-se la ale lui.

Sa trecem, deci, la dulcegariile din toiul noptii…

Ingrediente

Blat 

225 gr. unt moale

225 gr. zahar brut de trestie

225 gr. faina

4 oua

2 banane bine coapte

vanilie naturala

2 lingurite praf copt

1 lingurita bicarbonat de sodiu

o mana de nuci tocate si cateva jumatati pentru ornat

zahar pudra (brun de trestie) pentru ornat

Crema

3 banane

300 gr. crema de branza (LaDorna bio)

100 gr. zahar pudra (brun de trestie Passiflora, de la Mega Image)

 

In prima faza, incingem cuptorul la 180 grade, fiindca operatiunea nu va dura mult si pana terminam, tocmai bine, e si cuptorul incins.

Untul moale se freaca spuma cu zaharul. In reteta este recomandat caster sugar, zahar cu granulatie mica, adica ceva intre pudra si zaharul normal (Margaritar cred ca are?), dar eu nu folosesc niciodata zahar alb iar cel de trestie de la Sanovita are granulatia mare. Asa ca l-am bagat in Thermomix la turatie mare si a iesit un semi-pudra.

DSC_1213

La untul frecat spuma se adauga ouale pe rand, neaparat la temperatura camerei ca daca-s reci, se branzeste untul. Daca untul se poate freca si cu o lingura normala sau de lemn, la operatiunea cu ouale recomand un tel. Dupa oua, adaugam vanilia (extract natural, vanilie pudra sau baton de vanilie NU chimicale, va rog eu mult) si bananele pasate foarte bine cu furculita.

Faina se amesteca cu bicarbonatul si praful de copt si se incorporeaza in aluat. La final se adauga usor nucile tocate si nu se insista foarte mult cu amestecatul.

DSC_1216

Ideal ar fi sa coacem doua foi de blat, arata mult mai bine. Dar mi-e mi-a fost lene la 11 noaptea, asa ca m-am multumit sa-l tai in doua, chiar daca nu prea uniform. Rasturnam, deci, aluatul (sau jumatate din el daca veti coace doua foi) intr-o forma rotunda, de preferat cu fund detasabil, sau de care vreti voi, dar neaparat unsa cu unt si tapetata cu faina. Dureaza cam 25-30 min, in functie de cuptor, dar cel mai bine faceti testul cu scobitoarea. Daca iese curata, e gata.

DSC_1217

Dupa ce se raceste bine, il taiem in doua, daca am copt un sigur blat.

Pentru crema, se arunca toate ingredientele intr-un blender pana ajung la o consistenta uniforma. Mi s-a parut usor cam putina crema pentru blat si data viitoare as face mai multa. Si alta precizare ar fi ca ori as inlocui cel putin jumatate din cantitatea de crema de branza cu mascarpone ori as mai amesteca niste frisca in compozitie, ca sa fie crema o idee mai tare, sau mai multa.

Asamblam smecheria relativ simplu, partea de jos, crema, partea de sus, presaram zahar si ornam cu jumatati de nuci.

DSC_1223

Evident ca va puteti lasa dusi de val cu ornatul, cine sunt eu sa va spun sa faceti fix asa?

Enjoy!

DSC_1232

 

DSC_1228

One thought on “Banana sponge cake

  1. Arata super 🙂 usor asemanator cu tortul de morcovi. Poate il ajustesc pentru piciul meu de 1 an, de ziua lui. Faine retete si idei ai!
    Natalia, o pumoasa 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *