Cafea la rece- cold brew coffee

Cafeaua la rece este, ati ghicit, cafea rece. Insa e mai mult de atat. Este o cafea nefiarta, nici macar nu se atinge de apa calda sau fierbinte, ci e macerata la rece. Este o cafea perfecta pentru vara si pentru iced coffee, cu o aroma mult mai fina si mai putin amara decat cea a cafelei infuzate.

Eu nu sunt bautoare de cafea. Consider ca ar trebui sa stiti asta de la inceput. Ador mirosul de cafea, insa pur si simplu nu am putut niciodata sa o beau decat inecata in lapte si zahar. Cafeaua la rece este prima cafea pe care pot sa o beau fara strambaturi. <!–more–>Tot cu lapte si zahar, evident, dar asta pentru gust, si nu ca sa acopar gustul amar al bauturii calde.


cbean

 

Daca e bine sau nu sa bei cafea …e mult de dezbatut. Evident ca exista si beneficii si riscuri, dar care depind de multi factori. Ca orice lucru, in cantitate moderata, nu numai ca nu-ti face neaparat rau, dar iti poate face si bine.

Nu stiu daca stiati, dar cafeaua este destul de acida si poate provoca arsuri gastrice. Multe persoane sufera din acest motiv. Ei bine, cafeaua preparata la rece este cu 67% mai putin acida decat cea conventionala. Mai putina aciditate inseamna mai multa aroma si atunci e mai usor sa detectezi aromele particulare fiecarui tip de cafea. Pe langa asta, banuiesc ca stim cu totii ce efecte devastatoare are o dieta acida asupra corpului nostru si ce greutate plasam asupra rinichilor si a altor organe de detoxifiere in cazul asta.

O dieta acida forteaza corpul sa faca ceva in privinta asta. Ceva-ul asta poate dizolva oasele, ajungand in timp la osteoporoza. Cafeaua preparata la cald poate inrautati, de asemenea, si problemele de indigestie si reflux (arsuri gastrice).

Alta chestie ar fi ca atunci cand ceva este incalzit, se schimba si gustul. Cafeaua la rece nu-si schimba gustul din acest motiv, astfel ca nu are gustul acela de statut, chiar si dupa o zi. Pe langa asta, se poate pastra in frigider pana la 2 saptamani.

Iced_Coffee

Ratia cel mai des utilizata este 1:3 cafea si apa (o parte cafea la 3 parti de apa). Avand in vedere ca acest tip de cafea nu contine atat de multa cofeina precum cea conventionala, puteti experimenta si cu ratii de 1:2 si 1:1, in functie de cat de multa cofeina consumati in mod obisnuit. Eu, care nu-s mare bautoare de cafea si nu prea raspund la cofeina, folosesc 2 lingurite cu varf de cafea la 200 ml apa.

 

mancare 133

 

Este recomandata o granulatie mai mare a cafelei folosite, deci nu rasnita foarte fin, pentru a evita resturi de cafea plutitoare in rezultatul final. Mai aveti nevoie si de un borcan sau o carafa si filtre de cafea sau panza pentru filtrat, sau, in mod ideal, o presa de cafea. Cea din imagine este modelul mare de la Ikea, in care incap lejer vreo 5 cesti. Exista si model mai mic, pentru o singura portie.

 

mancare 134

 

Recomand apa filtrata pentru acest proces. Amestecati bine apa si cafeaua in recipientul ales si acoperiti. Acoperiti pentru ca altfel tinde sa imprumute aromele din vecinatate, si mai ales in frigider, unde se recomanda a fi tinuta in special pe timp de vara. Nu vreti sa beti cafea cu gust de branza sau alte minunatii, nu? In cazul presei, nu apasati capacul presei decat atat cat sa ia contact cu amestecul.

 

mancare 137

 

Lasati la macerat minim 12 ore, cu cat mai mult, cu atat mai intensa aroma. Filtrati cafeaua inainte de a servi, evident. Daca vi se pare prea puternica, o puteti lungi cu apa. Serviti simpla, indulcita si/sau cu lapte rece. Daca vreti sa puneti si gheata, va recomand sa faceti si sa tineti in congelator cuburi de cafea, si nu de apa, special pentru asta, pentru a evita sa beti o apa cu gust de cafea, atunci cand se topeste gheata. Pe acelasi principiu ca si cafeaua, cuburile de cafea congelata ar trebui tinute intr-o punga sau intr-un recipient acoperit, pentru ca si in congelator imprumuta gust si miros. E de preferat sa indulciti cafeaua rece cu sirop, si nu cu zahar, pentru ca zaharul se topeste foarte greu spre deloc. Revin curand si cu reteta de sirop facut in casa, pentru evitarea barzgaunilor din cele comerciale.

 

 

One thought on “Cafea la rece- cold brew coffee

  1. Foarte bine punctat, nu este recomandata persoanelor cu afectiuni gastrice. In rest, totul tine de cat de moderati putem fi in consumul ei. Felicitari pentru articol.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *