Chocolate fudge cake cu mousse de ciocolata alba si fructe

I know, I know, am cam disparut din peisaj. Daaaar…vestea buna e ca am reparat aparatul. Vestea proasta e ca nu prea am avut timp de bucatarit din cauza altor proiecte. Nu va imaginati ca n-am mancat in timpul asta. Doar ca aspectul si prezentarea au lasat de dorit. Plus ca lenea e mare.

Anyway, la o luna de la Craciun mi-a venit si cadoul. *insert happy dance*. Aceasta este minunea minunata datorita careia nu ma mai dor mainile de la framantat sau tinut si invartit mixerul minute in sir:

KitchenMachine-KMM020-800x600-3_300x225

Am reusit totusi sa ma mobilizez pentru tortul Mofturosului Mic, dupa ce initial imi propusesem sa-l comand undeva, din lipsa se timp. Iar dupa ce a vazut tortul comandat pentru petrecerea de la gradi, ta-su mi-a dat si el dreptate. Pana la urma, doar nu era sa rup traditia, ca doar i-am facut personal tortul, incepand cu prima aniversare, Tigrila, Bucsa & McQueen si Mack Truck anul trecut. Tot atunci am inceput sa experimentez si cu pasta de zahar. Care nu, nu este martipan. Martipanul are la baza faina de migdale si este mult mai scump.

Iata deci ceea ce a devenit, la cerinta Mofturosului mic, tortul cu blat de ciocolata/ negresa si mousse de ciocolata alba cu banane si capsuni. Blatul este de inspiratie Jamie Oliver iar crema o amestecatura de retete, pe principiul ce-o iesi, caciula, fular, nu conteaza.

Andrei 4 ani 045

 

Andrei 4 ani 002

Blat

250 gr. unt

150 gr. ciocolata neagra de calitate

2 linguri ulei vegetal

200 gr. zahar brun

6 oua

150 gr. faina

2 lingurite praf de copt

4 linguri de cacao

Mousse de ciocolata cu fructe

150 gr. piure de capsuni

o cana de capsuni taiate bucatele

2 banane mici, coapte

250 gr. ciocolata alba de calitate

400 ml. smantana de frisca (am folosit Dorna UHT, fiindca n-am gasit ZUZU proaspata)

2 linguri gelatina simpla

2 linguri apa


 

Incalziti cuptorul la 180 grade. Imbracat fundul si peretii unei forme de tort de 23 cm (cu fund detasabil) cu hartie de copt unsa cu unt.

Ciocolata neagra o tocati si o puneti intr-o cratita la bain-marie (pe o alta cratita cu apa pe fund, sau la abur, cum ar veni), impreuna cu untul, uleiul si zaharul. Dupa ce s-au topit toate (mai greu cu zaharul la mine), lasati sa se raceasca pana ajunge doar caldut, ca sa nu facem omleta cu ciocolata. Apoi adaugati ouale, unul cate unul, amestecand bine cu mixerul dupa fiecare.

Andrei 4 ani 521

Faina se amesteca cu cacao si praful de copt, ideal ar fi sa se si cearna, cacaoa are tendinta sa se intareasca si nu se va amesteca bine in compozitie. Se amesteca in compozitia cu ciocolata si se toarna in forma, apoi se coace cam 50 minute, pana se crapa putin la suprafata. Cand se raceste, taiati blatul in 3 foi. Nu va speriati daca e mai compact la mijloc, in fond e gen fudge/brownie si nu va fi extra pufos. Asta nu inseamna ca nu este facut.

Pentru mousse, se topeste ciocolata cu un praf de sare in 200 ml de frisca lichida, la foc mic. Nu lasati sa ajunga la fierbere. Inmuiati gelatina in cele 2 linguri de apa.

Cand se raceste amestecul de ciocolata si ajunge la temperatura camerei, topiti gelatina la bain-marie si adaugati in compozitie, impreuna cu piureul de capsuni. Restul de 200 ml de smantana se bat pana obtineti o frisca tare si se amesteca usor in compozitia de ciocolata.

Asezati o foaie de blat inapoi in forma de tort. Intindeti jumatate din crema si presarati jumatate din capsuni. Intindeti urmatoarea foaie si procedati la fel. Puneti capacul si bagati in frigider pentru minim o ora. Nu va faceti probleme daca vi se pare ca e moale crema. Se va intari in frigider. Atentie, cand scoateti tortul din forma, treceti un cutit cate secunde prin apa fierbinte, stergeti-l si apoi treceti cu el pe marginea tortului, in forma. Inainte sa desfaceti forma.

Eu l-am imbracat in pasta de zahar, voi puteti sa-l ornati cu frisca, glazura de ciocolata sau ce mai vreti voi. Enjoy!

Andrei 4 ani 045

Andrei 4 ani 041

Andrei 4 ani 007

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *