Ciocomenta raw

Missed me? Dupa cum va ziceam, aparatul meu a decedat si nu am reusit inca sa-l inlocuiesc. Iar fotografiile facute cu telefonul se numesc cel mult poze, insa ma tem ca va trebui sa le suportati inca o perioada.

Probabil ca nu v-am zis ca sunt fan al combinatiei ciocolata si menta.  Well…fan e putin spus. Cam ca si cu bufnitele. Si faptul ca le colectionez si am deja vreo 30, diferite materiale, culori si utilizari  poate va spune ceva in privinta asta.

M-am indragostit de combinatia asta prin clasa a 9-a, cand am fost in Scotia la unchiul meu si am descoperit-o. Impreuna cu shortbread. Atunci mi s-a parut ca am ajuns in rai. Si am incercat tot ce se putea cu ciocolata si menta. Si se putea, ohooo…de la ciocolata cu menta propriu-zisa, gen After Eight, tot felul de batoane si bombonele si napolitane si pana la inghetata de menta cu chocolate chips.

Si am suferit mult timp dupa ce m-am intors pentru ca la noi nu se gasea nimic de felul acela. Nici macar esenta de menta ca sa pot improviza. Dupa ceva ani, au aparut un fel de After Eight prin OMV-uri. Dup-aia, am primit sirop de menta, adus de cineva din Italia. Si faceam un tort de ciocolata cu crema de menta de innebuneam pe toata lumea. Mai putin pe cei care nu suporta menta, desi am convins si cativa din ei. Pe vremea aia, cumparam blat de cacao, fiindca mi-era lene sa fac, faceam crema de vanilie la plic in care puneam sirop de menta, si mai ungeam blatul si cu Finetti.

De atunci mi-am cam schimbat obiceiurile alimentare si adaptez tot ce prind in variante mai sanatoase. Tot cautand ceva care sa semene cu mentinele de pe vremuri, un fel de fondant cu menta imbracat in ciocolata, am dat peste reteta asta, raw si cat se poate de sanatoasa. De fapt, ce mi-a iesit mie este o combinatie de retete.

Blat

1 cup migdale crude

1 cup curmale fara samburi

2 linguri cacao (eu am pus cruda)

Crema

un avocado copt

4-5 linguri crema de cocos sau o conserva lapte de cocos

o banana mica

cateva linguri de miere

o lingurita esenta de menta (sau dupa gust)

Topping

1/2 cup cacao (cruda)

1/2 cup ulei de cocos topit

2 linguri miere


Pentru blat, se amesteca ingredientele in blender pana devin pasta. Daca aveti curmale mai tari, ar fi bine sa le inmuiati putin inainte. Pregatim o tava, nu foarte mare, cred ca a mea e cam 25×25 cm, in care punem hartie de copt si intindem amestecul, apasandu-l bine si uniform.

image12

Pentru crema procedam la fel. Amestecam totul in blender pana ne alegem cu o crema fina. Intindem crema in tava, peste blat, si dam la congelator, cel putin o ora. Daca nu gasiti coconut cream sau smantana de cocos (exista la pachete), puteti face in felul urmator: lasati o conserva de lapte de cocos la frigider peste noapte. A doua zi o scoateti, o intoarceti invers de cum a stat si o desfaceti. Luati cu lingura smantana din partea de sus si o folositi la reteta. Pe fundul cutiei va ramane apa de cocos.

image11

Pentru topping, amestecam cele trei ingrediente intr-un castronel si intindem deasupra cremei intarite. Trebuie sa lucrati foarte repede fiindca se intareste aproape imediat la contactul cu crema din congelator.

image10

Ideal ar fi sa lasati in congelator peste noapte sau macar cateva ore bune. Se taie patratele si se pastreaza in frigider sau congelator. Eu prefer a doua varianta fiindca se pastreaza mai mult asa.

image3

Ce as schimba data viitoare: nu as mai pune banana si as mari putin cantitatea de smantana de cocos sau as mai pune putin ulei de cocos in crema.

Una peste alta, sunt divine, mai ales ca am scapat destul de multa esenta de menta…

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *