Clam chowder – supa de scoici

 

M-am indragostit de supa/tocana asta in Florida, in primavara. Desi auzisem de ea, in special prin filme, nu am stiut niciodata ce contine exact si cum arata. Si, recunosc, nu prea m-a interesat, fiindca pana acum cativa ani, nu puneam gura pe fructe de mare nici sa ma pici cu ceara. Nici acum nu-s mai breaza de fapt, si nu pun gura decat pe calamar, midii si cam atat…

Se facea ca eram la Disneyworld, in Animal Kingdom, servind pranzul la Rainforest Cafe. Care nu este o cafenea, ci un restaurant in toata regula. Minunat, as adauga, si o experienta extraordinara. Fiindca tot restaurantul este de fapt o jungla.

RFCWaterfalls-RockFormations-StarscapeDiningRoom_001

Serios, zici ca esti in jungla. Pe langa faptul ca este umezeala (si frig, americanii astia au o problema cu aerul conditionat dat la maxim) de la nenumaratele fantani, cascade si acvarii, se aud constant tipete, urlete si ragete ale diverselor animale ale caror capete se itesc dintre liane.

 

119

Asta si faptul ca la fiecare sfert de ora tuna si fulgera de ai impresia ca incepe potopul fix cand bagi lingura-n gura.

rainforest-cafe-3

Decorul e fantastic si mancarea delicioasa, dar pe langa astea, aici am mancat CEL MAI BUN DESERT DIN LUME: chocolate lava cake. Chocolate fiindca era un fel de fudge brownie care ti se topea in gura, provocandu-ti un adevarat orgasm culinar. Lava fiindca era construit in fel incat semana cu un vulcan, si mai avea si o chestie din aia cu atarnache in varf. Si mai adauga la astea si inghetata de vanilie si frisca. Uhum.

348s

Am luat-o destul pe aratura, asa ca ma intorc la oile mele. Fiindca lesinam de foame si nu mai puteam astepta pana primeam mancarea propriu zisa, am zis sa comand un aperitiv. Si iaca intra pe scena clam chowder. Care numai aperitiv nu e.

Pentru unii e supa, pentru altii e tocana. Ce-i drept, la mama ei, pe coastele Statelor Unite, se face mai groasa si nu seamana cu supele noastre, desi ar aduce putin cu ciorba de pui a la grec. Este groasa, cremoasa si cu gust de peste, principalul ingredient fiind scoicile. Carnea de scoica alba adica, clams fiind moluste.

Eu nu am gasit inca la noi, asa ca am comandat din UK, dar cred ca se pot inlocui si cu midii la nevoie. Daca vedeti pe undeva, sa-mi spuneti si mie. Ce am folosit eu arata asa:

image5

Mentionez ca eu am facut-o in slow cooker, asa ca va trebui sa adaptati timpul de gatire, daca o faceti pe aragaz, adica o veti fierbe mai putin. Dar este o reteta foarte usoara, asa ca sunt sigura ca veti reusi.

Ingrediente

2 conserve de scoici (clams) sau 280 gr. de scoici scurse

o ceapa tocata marunt

25 gr. unt

3 cartofi

un morcov mare

500 ml zeama de peste (recomandat) sau apa

250 ml smantana grasa

sare, piper

patrunjel


In primul rand se incalzeste slow cookerul, daca folositi. Ceapa se caleste in unt, doar cat sa se inmoaie, si se aseaza in slow cooker sau in oala in care veti face supa.

Se adauga morcovul si cartofii taiati cubulete, zeama de peste sau apa, sare si piper si fierb pana sunt gata. In cazul meu, 2,5-3 ore pe setarea high la slow cooker. Eu am pus un pic mai multa apa, si chiar si asa, e destul de groasa. Aici tine de gusturi.

image4

Cand sunt gata, adaugam scoicile, scurse de zeama din conserva, si smantana si mai lasam 10-15 min la foc mic, sau in cazul meu, vreo 40 min tot pe high.

Se potriveste de condimente, se presara cu patrunjel proaspat si savureaza cu paine proaspata, ideal cu coaja groasa sau ceva pe vatra.

Pofta buna!

image2

 

 

 

One thought on “Clam chowder – supa de scoici

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *