Crumble cu zmeura

Sa revenim la curatarea congelatorului de fructe congelate anul trecut, ca sa facem loc pentru cele de anul asta. Nu le arunc la gunoi, evident, ca doar nu degeaba am muncit atat sa le pun. Am facut suc, smoothie-uri, shake-uri, placinte, tarte, jeleuri…ce sa mai fac, ce sa mai fac? As fi mancat iar tarta, dar mi-era lene sa fac aluatul, sa astept sa stea in frigider si mai ales sa-l intind…Deci crumble it is, ¬†inspiratie Printesa Urbana.

Crumble este un desert delicios si foarte usor de facut, pe baza de fructe si “firimituri” facute din unt, faina si zahar. Evident ca poti ajunge la rezultate fantastice prin diverse combinatii de fructe sau prin adaugarea de ingrediente extra, cum ar fi diferite condimente, nuci etc.

 

mancare 021

 

Pentru ca zmeura e mai acrisoara decat merele sau alte fructe, si pentru ca stiam ca Mofturosul Mic nu pune gura pe asa ceva nici cu cele mai fierbinti rugaminti sau mama promisiunilor, am pus si niste zahar brun de trestie. Ideea la crumble e sa fiti deschisi si la ingrediente si la cantitati, nu trebuie sa fiti legati de ele, nu e nici o tragedie daca schimbati putin, nu se poate sa nu iasa. Faina de grau se poate inlocui cu orice fel de alta faina, inclusiv variante mai sanatoase sau fara gluten, cum ar fi fulgii de ovaz sau faina de migdale (yumm, asta incerc data viitoare). Cantitatile mele sunt ochiometrice, pentru o forma de tarta de aprox. 30 cm.

 

mancare 001

 

 

mancare 002

mancare 011

 

 

2-3 cani zmeura proaspata sau congelata

2 lingurite zeama de lamaie

o cescuta zahar brun

o lingura de amidon – optional (iese si fara)

Firimituri

150 gr unt rece

200 gr faina

100 gr zahar brun de trestie

un praf de sare

vanilie- optional


 

Incalziti cuptorul la 180-190 grade. Amestecati primele 4 ingrediente si turnati in forma (sau forme individuale) termorezistenta, unsa cu unt.

Pentru firimituri, taiati untul cubulete, si fie aruncati toate ingredientele intr-un blender si pulsati putin pana cand aveti firimituri, fie faceti acest lucru cu mana. Puneti compozitia peste fructe, in forma, si coaceti pana se rumeneste deasupra, cel putin 30 minute. Lasati sa se raceasca inainte de a servi.


 

mancare 017

 

mancare 027

 

Avantajul acestui desert e ca de cele mai multe ori avem in casa ce ne trebuie pentru a-l savura si nu necesita liste interminabile de cumparaturi sau drumuri la supermarket pentru ca, aoleu, n-am aia sau ailalta. Pofta buna!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *