Cupcakes cu dovleac

*guestpost* – Adica eu sunt Juji si scriu aici drept musafir 🙂

De cand m-am mutat in UK am ajuns sa descopar intrebuintari “nemaiauzite” ale diverselor fructe sau legume. Iar dovleacul nu face exceptie.

Fascinata fiind de trendul asta al toamnei amestecat cu Halloween-ul magic si pumpkin-uiala omniprezenta, am zis ca musai sa incerc cupcakes cu dovleac, ca ma chinuiam de anul trecut sa le tot fac dar n-a fost sa fie si ce ocazie mai minunata decat Halloween.

Inainte de reteta propriu zisa trebuie sa fac urmatoarele precizari:

1. Reteta originala cerea piure de dovleac la cutie, gata facut. Foarte popular in Statele Unite, inexistent in UK. Asa ca am cumparat un dovleac mic si l-am facut piure (reteta mai jos).

2. Aceeasi reteta se poate folosi doar pentru briose, nefiind necesara o crema insa personal nu mi-ar fi placut fara crema.

3. Cu putina imaginatie cred ca merg ca baza pentru briose aperitiv – sarate. Cel putin sotul din dotare a zis ca “merg cu sare de numa’ “.

4. Gustul este putin ciudat la inceput, pentru ca mai apoi sa nu te poti opri si sa te invarti pe langa bucatarie pana termini toate cupcakesurile de pe counter (va zic ca mai am 3 … din 12)

5. Sunt mai bune a doua zi, dupa ce s-au asezat cumva aromele.

6. Din reteta asta ies 12 briose (formele umplute pana sus) sau 16-18 cupcakes (cu formele umplute putin peste jumatate)

Piure de dovleac

Pentru aceasta reteta ne trebuie 1 cup / 1 ceasca de 250ml de piure de dovleac.

Eu am luat un dovleac mic (cam cat un Pomelo) si mi-au iesit cam 2 masuri de piure. Probabil va ajunge o felie din aceea mare sau chiar mai putin.

Oricum daca va ramane, piure-ul este delicios ca atare, cu putin zahar si scortisoara sau pe o felie de paine cu cascaval / branza maturata, nuci si miere

Dovleacul se taie bucati si se pune la aburi pentru 40-50 de minute. Apoi se curata foarte usor de coaja, cu o lingura. Se poate zdrobi cu furculita (nu are rost sa murdariti blenderul) si se lasa la scurs, intr-o sita deasupra unui castron, pentru inca o jumatate de ora.

Acest pas este esential pentru pufosenia brioselor 🙂

Dupa ce s-a scurs bine de tot, luati cu lingura si umpleti ori o masura de 1 cup (daca aveti) ori o ceasca/cana de 250 ml.

Cupcakes cu dovleac si crema de branza

Cupcakes/Briose

  •  230g faina
  • 1 lingurita rasa de praf de copt
  • 1 lingurita rasa de bicarbonat
  • 1/2 lingurita de sare
  • 1 lingurita si jumatate de scortisoara (2 daca va plac mai aromate)
  • 1/4 lingurita de nucsoara macinata
  • 1/4 lingurita cuisoare macinate
  • 100 grame de zahar brun (daca nu mai faceti crema pe deasupra, va recomand 150 de grame de zahar normal sa fie aluatul mai dulce)
  • 2 oua maaaaaaaaaaaaari
  • 1 cup / 1 ceasca de 250ml de piure de dovleac
  • 120ml de ulei sau 100 de grame de unt foarte moale si 20 ml de ulei.
  • 80ml de lapte sau iaurt
  • 1 lingurita de esenta de vanilie sau 2 plicuri de zahar vanilat

Preincalziti cuptorul la 180 de grade Celsius si puneti hartiutele in tava de briose.

Cu un mixer bateti ouale cu zaharul pana se topeste (pe cat posibil). Adaugati apoi uleiul sau untul foarte moale  + restul de ulei si bateti bine, adaugand apoi esenta de vanilie sau zaharul vanilat si la final laptele sau iaurtul.

Apoi adaugati piure-ul si amestecati pana se omogenizeaza.

(Mereu uit sa scot untul din timp, asa ca daca faceti varianta cu unt, va sfatuiesc sa il scoateti si sa il portionati inainte de a va apuca de piure-ul de dovlecel, astfel pana apucati sa-l folositi, o sa fie fix moale si bun)

Intr-un alt castron cantariti faina si adaugati praful de copt, sarea, bicarbonatul, scortisoara, cuisoarele si nucsoara. Dupa ce le-ati amestecat bine, le turnati putin cate putin peste celelalte ingrediente umede, cu grija cat sa se incorporeze, fara a le amesteca prea vartos.

Cand totul este omogen, se toarna cu lingura in formele de briose.

10748614_921680181193177_1029042084_n

Pentru briose simple, umpleti aproape toata forma, pentru ca vor creste mari si pufoase.

Pentru cupcakes, va recomand undeva intre 1/2 si 3/4 pentru a ramane loc de crema pe deasupra si a nu fi prea dificil de muscat din ele.

Se dau la cuptor 15-20 de minute, in functie de cuptorul fiecaruia. Eu de exemplu mereu le las primele 10 minute pe raftul de jos, sa se coaca dedesubt si apoi le mut la mijlocul cuptorului, intorcandu-le totodata.

Se verifica sa fie rumene si se face testul cu scobitoarea care trebuie sa iasa curata. Daca dovleacul nu a fost scurs destul, e posibil sa ramana umede mai mult timp.


Crema de branza

  • 220 g crema de branza (eu folosesc mai mereu Philadelphia) – temperatura camerei
  • 110 g unt nesarat – temperatura camerei
  • 200-300 g zahar pudra (dupa gust)
  • 2 linguri de smantana dulce, grasa.
  • 2 lingurite esenta de vanilie
  • un praf de sare

Amestecati cu mixerul crema de branza si untul la viteza medie, 2-3 minute, pana devin moi si cremoase. Pentru reusita acestui tip de crema, branza si untul trebuie sa aiba aceeasi temperatura, altfel exista riscul sa se taie! Am invatat pe pielea mea, primele 5-6 dati 🙂

Adaugati treptat 200 g din zaharul pudra si amestecati pana cand amestecul se intareste si este omogen, apoi adaugati 2 linguri de smantana si 2 lingurite de esenta de vanilie. Mai amestecati inca 2-3 minute, la viteza medie. Adaugati restul de zahar, treptat, in functie de preferinte.Si la final un praf de sare.

Crema este o crema de branza, foarte draga mie. Merge excelent la prajitura cu morcovi, red-velvet sau orice alt tip de pandispan un pic umed. Este destul de dulce si va sfatuiesc sa adaugati zaharul treptat si sa va opriti daca vi se pare prea dulce.10751797_921679721193223_1320844537_n

Se orneaza cu lingura sau cu spritzerul, dupa bunul plac si se tin la frigider.

Puteti tine cupcakes afara fara crema si crema intr-un bol la frigider si puneti crema pe ele inainte sa le serviti (mai ales daca spatiul din frigider este limitat).

Atat pentru azi 🙂

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *