Dragostea mea – Guacamole

 

Chestia asta verde este atat de iubita de mine si Mofturosi, incat am ajuns sa-i spunem si avocado-ului tot guacamole. Ce mancam azi? Guacamole. Ce ai vrea sa mananci? Guacamole. Ai cumparat guacamole? Binenteles.

Ce trebuie sa stiti despre avocado

Fructul asta verde, care arata ca o para, si chiar daca nu stiti ce e si cu ce se mananca, sigur l-ati vazut prin magazine, este plin de grasimi sanatoase, extraordinare pentru inima, si multi alti nutrienti, printre care si fibre si vreo 20 de vitamine si minerale. Scade nivelul de colesterol, ajuta la absorbtia altor nutrienti si se pare ca ar ajuta si la problemele legate de tiroida, consumat frecvent. Se spune si ca omul ar putea sa traiasca bine mersi numai cu avocado, fiindca este un aliment complet.

Exista mai multe varietati de avocado, de la cele verzi cu coaja neteda, si de multe ori de marimi mai mari, pana la cele mici, cu coaja mai zgrunturoasa si care ajung de culoare mov inchis- vinetiu atunci cand sunt coapte. Soiul din urma este cel mai bun pentru guacamole si alte retete care necesita avocado cremos, pasat,  celalalt fiind mai indicat atunci cand vrem sa-l taiem felii.

Cel mai zgrunturos, in proces de coacere:

DSC_1202

Desi noi il preferam sub forma de guacamole, in salate sau chiar simplu, taiat felii si stropit cu zeama de lamaie, ulei de masline si sare (preferatul Mofturosului Mare), avocado este destul de versatil in ce priveste retetele la care poate fi folosit. Am facut chiar si ciocolata sau crema de ciocolata cu avocado, diverse budinci si alte bunatati.

Pe langa toate astea, este recomandat si la inceputul diversificarii, fiind foarte prietenos cu copiii si foarte usor acceptat, neavand un gust pregnant si pretandu-se la cele mai diverse combinatii.

Trebuie sa stiti nu este un fruct pe care sa-l mancati imediat ce l-ati cumparat, fiindca rar il veti gasi copt in magazine, deoarece el se aduce crud, la fel ca bananele, se strica foarte repede cand se coace. Eu cumpar mai multe odata, in special cand prind pret bun (care pret variaza de obicei intre 2,5 si 5-6 lei/ buc), le tin in frigider si scot cate unul sau doua si le las sa se coaca. Am citit ca s-ar coace mai bine, mai repede, mai uniform etc. daca se tine in hartie impreuna cu un mar sau o banana. Incercat, nici o diferenta. Ca urmare, le tin in fructiera, cateva zile, pana se coc. Stiti ca este copt atunci cand apasati usor cu degetul si coaja cedeaza, degetul se afunda un pic in el, dar nu prea mult ca atunci e prea copt si de obicei are niste ate maro destul de enervante, si probabil si bube prin el.

Despre cum se curata un avocado, AICI.

Dupa ce v-am plictisit bine cu toata povestea asta, sa va dau si reteta propriu-zisa, pentru care aveti nevoie doar de un castron si o furculita, ca ustensile.

Ingrediente

un avocado copt

o rosie carnoasa

jumatate de ceapa rosie sau 2 catei de usturoi (ne plac ambele variante)

zeama de la jumatate de lamaie

2 linguri ulei de masline

sare

2-3 linguri de quinoa sau amaranth, fierte in prealabil – optional (si ca sa fie mai satios si nutritiv)


 

Avocado se curata, dupa cum se poate vedea in videoclipul mentionat mai sus. Nu se taie felii, ci se scoate din coaja cu o lingura si se paseaza bine cu furculita. Se stropeste cu sucul de lamaie, se adauga uleiul de masline si sarea.

DSC_1198

Ceapa se toaca marunt (usturoiul se da prin presa) iar rosia se curata de coaja, de suc si de samburi, se taie cubulete mici si se adauga amandoua la pasta de avocado. Se foloseste doar partea carnoasa de la rosie, altfel pasta va fi curgatoare, si nu prea grozava.

Se serveste cu paine prajita sau, la origini, cu tortilla chips.

Sa va spun drept, de multe ori mi-e prea lene sa mai curat si sa toc rosia asa ca o mananc separat (mai ales in sezonul rece, cand rosiile nu prea se preteaza la asa ceva), dupa cum puteti vedea si in poze.

Pofta buna!

DSC_1212

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *