Jeleuri prietenoase

Sunt permanent in cautare de retete sanatoase dar care sa-l si atraga mai ales pe Mofturosul Mic, ca al’ Mare se mai descurca el. Desi nu i-am interzis, cu cuvintele astea, niciodata dulciuri sau alte “porcarele” de pe piata, am incercat sa-i explic intotdeauna cat mai clar de ce nu sunt bune, de ce nu-i fac bine si de ce ar trebui sa ne ferim de ele. Copiii sunt surprinzator de receptivi si de intelegatori, atata timp cat te ocupi de chestia foarte devreme, inainte sa ia contact serios cu toate ambalajele frumos colorate de pe rafturi.

In ultima perioada insa, este foarte atras de respectivele, si desi nu realizeaza exact ce sunt si ce gust au, a inceput sa ceara, in special ce vede in reclame. Inclusiv Blend-a-Med nu stiu de care, sampon Nivea pentru copii si diverse de pe la televizor. Asta ca sa demonstrez ca nu realizeaza ce anume vrea. Continuam cu explicatiile, eventual gustam putin, daca e cazul. Si mai ales, incercam sa suplinim poftele prin chestii homemade.

Asadar, jeleurile pe care le facem sunt nu numai dulci, dar fara zahar, colorate, dar fara coloranti si alte E-uri, aromate, dar numai cu fructe proaspete, dar si pline de proteinele de care au nevoie copiii ca sa creasca. Si eu, din cauza dietei predominant vegetariene..

DSC_1382

Am dat peste aceasta reteta datorita Loredanei si tot ea mi-a recomandat si sursa pentru gelatina bio  de la vaci hranite cu iarba, nu graunte, hormoni, antibiotice etc. Surse de gelatina AICI (pana la 10$ reducere la prima comanda cu codul  NSN122 ) sau AICI. Nu recomand gelatina normala de pe piata din diverse motive. Iar cu cea vegana am incercat, dar nu am fost multumita de rezultat.

Masura pentru aceasta reteta este cea americana, cup. Avand in vedere ca gramajele difera per cup de la ingredient la ingredient, nu prea va pot da un gramaj exact. Insa aceste masuri se gasesc acum si la noi, mai peste tot. Ceva de genul, fie de plastic, fie de metal:

cani-masuri-

 

Pentru reteta asta am folosit 6 mulaje de silicon cu forme mici, pentru ciocolata/bomboane, desi puteti folosi si forme mai mare, dar va trebui sa taiati jeleul si ii stricati tot fasonul pentru copii. Daca nu aveti atatea, puteti eventual injumatati reteta.

Ingredient

1/2 cup gelatina pudra

1/2 cup apa la temperatura camerei

1/2 cup apa clocotita

1/4 cup miere

2 cups suc sau piure de fructe proaspat


 

E bine sa aveti toate ingredientele pregatite inainte sa va apucati fiindca va trebui sa lucrati foarte repede.

Puneti gelatina intr-un castron nu foarte lat si nu foarte mare, unul din acela rotund pentru mixer este perfect. Turnati apa rece peste ea si amestecati energic cu telul. Turnati si apa fierbinte, moment in care ce s-a ingrosat se va inmuia, si amestecati iarasi energic. Adaugati si mierea si amestecati bine.

La final punem si sucul sau piureul de fructe si suntem gata de turnat in forme. Eu am ajuns la concluzia ca e mai bine sa pun incet, cu lingurita, in fiecare forma. Le tineti cateva ore la frigider, pana se intaresc inainte sa le scoateti din forme, apoi le pastrati in frigider, intr-o cutie inchisa ermetic fiindca au in componenta fructe proaspete.

DSC_1379

Eu am folosit de data asta suc mai gros de pere, stors la rece, in care am pus praful din 2 capsule de Clorofila (Fares), pentru proprietati si pentru culoare, sucul de pere fiind destul de anemic la culoare. am facut si cu zmeura, fructe de padure si alte fructe mai colorate si au iesit foarte frumoase. Puteti ascunde in jeleuri diverse fructe pe care copiii nu le mananca de obicei, sau diverse alte arome si ingrediente solubile sau sub forma de praf.

Apropos de variante vegane, am citit undeva ca gelifiantul agar agar nu se topeste la temperatura corpului si poate bloca caile respiratorii, in special daca nu este mestecat foarte bine, asa ca aveti grija la copii daca incercati varianta asta.

image1

 

One thought on “Jeleuri prietenoase

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *