Sculele mele

Nu este un post publicitar, nu primesc nimic pentru asta. Doar zic.

Ca sa inteleaga toate lumile despre ce vorbesc eu aici, am zis ca e bine sa fac un post in care sa va povestesc despre aparatele pe care le folosesc eu in bucatarie. In afara de ce se gaseste cam in orice bucatarie.

Nu ca n-ar putea fi inlocuite sau nu se poate improviza, dar mie una mi-au facut viata mult mai usoara.

Vedeta bucatariei mele este minunatul Thermomix, la care am ajuns cautand un blender cu putere mare. Care, de fapt, face multe si marunte, este o minibucatarie ambulanta, mixeaza, toaca, amesteca, face creme, cantareste, gateste normal si la aburi plus la temperaturi joase, blabla. O sa vedeti voi ce face. Stiu, costa cat o Dacie.

thermomix-shonky-awards

Alt aparat care imi usureaza munca enorm este Braun Multiquick, blender vertical cu accesorii: tel, taietor metalic cu picior (cum i-o zice, nu stiu), recipient de tocat diverse, mic si mare, cel mare avand si accesorii de razuit. Stiu ca face multe chestii pe care le face si Thermomixul, dar 1. il aveam dinainte si 2. il folosesc la cantitati mici, la care Thermomixul nu e as, si unde am nevoie de mobilitate. V-am zis ca aproape se curata singur? Pui apa, pui un strop de detergent si altceva nu mai pui, ca ai pus deja tot. Il pornesti cateva secunde, dupa care il clatesti si voila.

Braun-Multiquick-5-MR-570-pâtisserie_

Pentru freshuri si nectaruri de fructe, legume, verdeturi si altele de genul, prefer sa folosesc un storcator cu presare la rece, cu ax melcat, in cazul meu Hurom. Nici asta nu e prea ieftin, dar am vazut prin hypermarketuri variante mai ieftine, cam la o treime din pret. Il prefer storcatoarelor cu lame fiindca previne oxidarea, neavand lame, si se pastreaza mai bine nutrientii din legume si fructe. Nu mai zic ca tot sucul de rosii de anul asta este facut cu el, cu minim de efort, avand doua site, una pentru suc si una pentru nectar. Plus ca se curata MULT mai usor decat alte storcatoare pe care le-am avut, iar asta e un mare plus pentru mine.

HRM0022

 

Slow cookerul, sau crock pot veti mai gasi in retetele in engleza (si s-ar putea, ca mine, sa nu stiti ce e), este un fel de oala electrica, dar care gateste lent. Pui tot in ea dimineata, iar seara te asteapta mancarea calda. Asta fiindca multe din retete, in special cele cu carne, au nevoie de 6-8 ore in slow cooker. Si chiar daca dureaza mai putin, majoritatea aparatelor au funtie Keep Warm, adica atunci cand se termina programul, trec automat pe tinut la cald. As recomanda doar sa luati cu vas ceramic la interior. Dar ce carne frageda iese din masinuta asta care scapa de pazit aragazul la supe, ciorbe, tocani, fripturi etc…Am zis cat consuma? Cam 1 leu la 6 ore.

51S88dJ+OBL._SY300_

 

Si mai este, binenteles, cuptorul electric, fara de care n-as mai putea trai, si care este folosit aproape zilnic, fie la paine, biscuiti sau alte cocaturi, fie la mancarea propriu-zisa. Este infinit mai bun, dupa umila mea parere, decat unul cu flacara, in primul rand pentru ca temperatura se regleaza perfect. Al meu arata cam asa, doar ca model mai vechi, insa tot cu deschidere laterala si tavi pe role, care ma ajuta foarte mult:

MCSA00454089_79293_3HB539XIC__def

Cam astea ar fi principalele mele “scule” de gatit. Restul le voi mentiona pe parcurs, daca va fi cazul. Nu sunt nici pe departe obligatorii pentru a gati gustos si sanatos si daca doriti intr-adevar sa gatiti, veti gasi o cale sa o faceti si fara aparate sofisticate, atat doar ca poate va fi mai solicitant si va dura mai mult.

Imi mai doresc doar un Kitchen Aid, ca sa fie formula completa si sa nu mai framant cantitati mari la mana. Thermomixul framanta si el, dar maxim o paine odata.

2 thoughts on “Sculele mele

  1. Zici ca vrei si KitchenAid. Eu la fel vroiam, dar pana la urma, dupa multe analize (timp de cateva luni), am ajuns sa-mi iau aceasta masinarie http://www.kenwoodworld.com/uk/products/food-mixers/chef-major/km020-titanium-major-0wkm020021 , care este o minunatie, si are in set o groaza de accesorii. Il am de jumate de an acest robot, si vreau sa spun ca pur si simplu este minunat. L-am luat din Italia cu 850 Euro, cu multe accesorii incluse. Si nu cred ca este mai rau decat KitchenAid, sincer nu cred.

    1. Da, e interesant si asta, si am vazut ca multa lume foloseste Kenwood in loc de Kitchen Aid. Dar e cu vreo 350 euro mai scump decat Kitchen Aid, si eu oricum nu vreau multe accesorii, ci doar pentru framantat si creme, care sunt incluse. Multumesc pentru sugestie totusi, o sa mai studiez problema.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *