Shortbread integral

Iar cu cocaturi si dulcegarii, ca mancare am mancat de prin vecini. Ceva fasole batuta si salata orientala de la mama, ceva peste cu mujdei si mamaliga de la soacra-mea si uite asa m-am scos. Nu ca as fi stat degeaba fiindca ieri a fost zi de paine cu maia, si zic zi fiindca imi cam ia toata ziua, iar azi mesteresc cozonaci (repetitii pentru sarbatori), tot cu maia, si paine 100% secara, ati ghicit, cu maia.

Despre maia e mult de spus, asa ca nu intru in subiect. Daca doriti amanunte, va trimit la sursa: blogul Codrutei Popa, Apa.Faina.Sare, unde gasiti toate informatiile necesare despre cum sa cresteti, hraniti si folositi maiaua salbatica. Eu am ales sa nu mai cumpar paine, in principiu din cauza ingredientelor dubioase care se afla in toata painea din comert. Dupa ce am facut o perioada cu drojdie de pe piata, care nu e tocmai ok, mi-am luat inima in dinti si am pornit cu maiaua. Painea este extraordinara si fermentarea lunga o face mult mai usor digerabila, potrivita chiar si pentru cei care au intoleranta la gluten.

Sa ne intoarcem la oile noastre, ca am luat-o pe aratura, ca de obicei. Zau ca am nevoie de un caine din ala care mana oile, sa n-o mai iau de nebuna…

Shortbread sunt nimeni altii decat faimosii biscuiti scotieni care se topesc in gura. Singura parte proasta e ca nu prea se gasesc pe la noi. Si ingrasa, dar shhhhh! So:

Ingrediente

200 gr unt la temperatura camerei

100 gr. zahar (de cocos pour moi, evident)

300 gr. faina integrala


Incingem cuptorul la 180 gr. si pregatim hartia de copt in tava.

Untul se freaca spuma cu zaharul, se adauga si faina si se lasa 5 min.

Se rastoarna pe un blat infainat, eu prefer o foaie de silicon, si se aplatizeaza cam la 1 cm grosime. Incercati sa nu presati prea mult fiindca n-o sa mai iasa asa aerati. Taiati triunghiuri, dreptunghiuri sau cum vreti, si intepati putin cu furculita. Ar fi bine sa lasati cam 1 cm intre biscuiti, in tava. Coaceti cam 15 minute, in fuctie de cuptor.

DSC_1366

Trebuie sa va spun ca cea mai buna varianta, dar evident nesanatoasa, este cea cu faina alba, cu zahar alb sau brun. Eu fac cu zahar de cocos pentru Mofturosul mic, caruia ii place mult reteta asta. Dar cei cu zahar de cocos, chiar daca foarte buni, nu ies atat de fragezi, fiindca zaharul de cocos este mai lipicios. In schimb cu zahar brun de trestie si faina integrala, au iesit deliciosi. Insa ii rezerv pentru adulti. Sorry, kiddo!

P.S. Merg de minune cu un Earl Grey!

DSC_1375

One thought on “Shortbread integral

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *