Sos barbeque

Nu ma lungesc mult la postul asta fiindca e duminica si mi-e lene si ma chinui de ceva timp sa scriu reteta pe blog. Fiindca mi-e lene. Si fiindca n-am avut timp, dar mai mult fiindca mi-e lene. Si fiindca sunt nervoasa ca n-am aparat si desi am tot gatit, n-am avut scula sa fotografiez.

Unde ramasesem? Dat fiind ca saptamana trecuta nu mi-a fost asa lene si au venit nasii in vizita sa-mi verifice abilitatile de gospodina, am gatit cate ceva. Avem o traditie cu originile in scosul la biserica dupa nunta, unde ne-a pus popa sa alegem un sfant, nestiind ce inseamna, asa ca am ales Sf. Nicolae. Si ne-a zis ca in fiecare an sa vina nasii la noi sa se bucure de veleitatile de bucatareasa ale finei. Si frumoasa si modesta.

Sa revin. Nasa nu (mai) consuma carne, doar peste ocazional. Cam ca mine. Aveam insa doi barbati carnivori plus trei copii de hranit. Fiindca stiu ca al meu, si barbatii in general, iubesc coastele (nu ale lor neaparat, sau pe noi drept consecinta) de porc, am achizitionat vreo 2 bucatoaie. Ca na, nu stiam cat incape in burtile lor, eu avand doar experienta stomacului meu minuscul si al Mofturosului Mare, care e cam sac fara fund cand e vorba de carne. Cam asa:

image4

Nu va speriati, nu am cumparat-o pe toata. Am indepartat partea cu grasime de jos, cam un cm pe toata lungimea, am taiat o bucata in trei bucati mai mici, le-am condimentat si le-am aruncat in slow cooker peste noapte, care le-a si tinut la cald pana la pranz cand au venit nasii. Si cu ce sa manance baietii astfel de bunatate (in viziunea lor, ca pe mine nu ma fascineaza)? Hai cu sos barbeque. Dupa o conspectie riguroasa a mai multor retete de pe diverse site-uri americane, ca de, acolo e mama barbeque-ului, am ajuns la urmatoarea formula:

2 cups ketchup (Heinz bio am pus eu)

1 cup apa

1/2 cup otet de mere

7 linguri zahar brun

1/2 lingurita piper

1/2 lingurita praf de mustar

1 lingurita pudra de ceapa

1/2 lingurita pudra de usturoi

1 lingura zeama de lamaie

1 lingura sos Worcester


 

Tin sa mentionez ca mai toate ingredientele se gasesc in Mega Image, Carrefour etc.

Mai departe e simplu. Punem tot intr-o craticioara si fierbem la foc mic aprox. o ora, amestecand din cand in cand, sa nu se prinda.

Baietii au fost incantati, in special Mofturosul Mare, din partea caruia ma asteptam la ceva strambaturi, avand in vedere natura lui conservatoare in materie de mancare si cat zahar a intrat in reteta. Suprinzator, a declarat ca trebuie sa repetam toata treaba cu coastele si sosul.

Nici nu m-am lungit. Deloc.

A, sa nu uit. A ramas ceva sos, dat fiind ca au mancat doar doua persoane, asa ca l-am pus intr-un borcan la frigider si e bine mersi.

2 thoughts on “Sos barbeque

  1. Bestial sosul asta! L-am incercat ieri si ne-a placut tare mult, chiar daca am pus sos de soia in loc de Worcester. Sarumana! :*

    1. Sa stii ca l-am facut si eu o data cu shoyu si n-a observat Mofturosul Mare. Deci e bine…:D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *