Tarta cu ciocolata, caramel si nuci pecan

Pentru de dimineata. Sau seara. Whatever. Poti refuza vreodata asa ceva? Nu poti. Decat daca esti la dieta sau te preocupa sanatatea ta din cale-afara. Well, pe mine ma preocupa, dar mai fac si nefacute. Sau daca nu-ti place ciocolata. Sau caramelul. Si serios, CUI nu-i place?

A fost odata ca niciodata…o vreme cand fugeam de tarte fiindca mi se pareau ceva asa…de poveste. Mi se parea o chestie complicata, demna de Masterchef si de restaurante frantuzesti. Pana cand l-am intalnit pe el. Thermomix. Si m-am indragostit.

Nu va speriati insa, merge in orice robot care nu decedeaza la primul aluat. Si uite asa am luat eu problema in maini. Vorba vine, aluatul de tarta e un pic mai greu de lucrat cu mana, in special din cauza temperaturii. Ingredientele trebuie musai folosite reci si temperatura mainii e cam mare. Insa este posibil sa framantati si la mana, cu conditia sa o faceti cat mai rapid pentru a nu incalzi aluatul prea mult.

mancare 002

Apoi, umpluturile…iar mi se pareau combinatii complicate, menite sa bucure papilele cu ceva exotic…Sau nu. Pentru ca cele mai simple combinatii au dat cele mai bune rezultate. Iar combinatia mea preferata este capsuni-rubarba, insa despre asta in alt post, mai la vara, cand or aparea si capsunile si rubarba.

Inapoi la oile noastre. Adevarul e ca la tarta asta am ajuns facand curatenie in debara si descoperind ca e musai sa folosesc niste lapte condensat care urma sa expire curand. Si tot strofocandu-ma eu cu ce as putea sa improvizez, mi-a fugit gandul la tarta cu lamaie si bezea (reteta principesei Margareta, si despre asta intr-un alt post). Numai ca Mofturosul Mare nu prea e fan, el prefera ciocolata, si nu am mai facut demult ceva special pentru el. Deci ceva cu ciocolata sa fie. Pinterest sa fie. Am dat de reteta ASTA, pe care am adaptat-o putin. Ce a iesit e…foarte dulce. Ca na…caramel si ciocolata. Need I say more?

Aluat fraged

160 gr. faina

90 gr. unt rece

un varf de cutit de sare

3-4 linguri de apa rece (puneti niste gheata in ea daca nu aveti din frigider)

Crema

o cutie lapte condensat (cam greu de gasit in Romania)

200 gr. ciocolata neagra

4 galbenusuri

1 lingurita extract de vanilie

o mana de nuci pecan tocate

Topping caramel

100 gr. zahar brun

100 gr. frisca lichida (recomand smantana de frisca naturala LaDorna sau Zuzu)

50 gr. unt


 

Ingredientele pentru aluat se amesteca repede, se formeaza o bila si lasa in frigider 30 min, invelita in folie alimentara. Preincalziti cuptorul la 200 grade. Intindeti o foaie rotunda cat sa acopere fundul si peretii formei de tarta. Se recomanda o forma de 22-23 cm diametru, deci diametrul aluatului intins ar trebui sa fi cam 25-26 cm.

 

mancare 009

Puneti hartie de copt peste aluat si deasupra bile speciale pentru copt sau alte greutati (inclusiv fasole, orez sau alte boabe, am folosit chiar si margele metalice). De data asta, din lipsa de altceva, am folosit tacamuri. Nu a iesit tocmai uniform dar s-a corectat cand am pus crema. Coaceti 12-15 minute apoi scoate hartia si greutatile si mai lasat 6-8 minute, pana prinde putina culoare. Dam cuptorul la 175 grade.

mancare 010

La crema, baza este laptele condensat. In combinatie cu galbenusuri, puteti face orice fel de crema. Singurul loc unde am gasit lapte condensat la noi in tara este AICI, la un loc cu o gramada de retete interesante.

mancare 013

Asadar, ciocolata se topeste la bain-marie. Laptele condensat se amesteca cu vanilia si cele 4 galbenusuri apoi se toarna in fir subtire ciocolata topita si se amesteca bine in timpul acesta, ca sa nu facem omleta in loc de crema. Punem si nucile pecan (merg si normale dar gustul e altul) si dam la cuptor 17-20 minute, sau pana se intareste cat de cat. Veti vedea ca incepe sa-si deschida culoarea putin, dinspre margini spre mijloc. Cand culoarea e uniforma, e gata. Scoatem si lasam sa se raceasca.

Asa arata inainte:

mancare 016

Asa ar trebui sa arate dupa:

mancare 019

 

In timpul asta, facem caramel. Amestecam untul, zaharul si smantana la foc mic, pana se topeste zaharul. Mai fierbem cateva minute pana se ingroasa. Lasam sa se raceasca pana cand putem gusta cu degetul fara sa ne frigem si turnam peste tarta. Decoram cu nuci pecan si asta e, plecam la shopping de haine cu o marime mai mare.

Va rog nu ma injurati pe mine daca va ingrasati, da? E bad karma sa impuscati mesagerul.

mancare 023

mancare 025

mancare 027

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *