Tarta cu fructe de padure

Nu stiu cum se face ca il ultima vreme postez mai mult deserturi. Cred ca de vina e faptul ca ma apuca de multe ori cate o foame de nu-mi arde sa mai stau de aranjat si fotografiat mancarea. Ca sa nu bat pe cineva de foame sau sa trebuiasca sa inlocuiesc aparatul de fotografiat, e mai sigur sa purced direct la mancat. Asa ca imi ramane sa fotografiez deserturile, la care depun mai mult efort, de obicei, decat la mancare.

M-am apucat de Zumba. Nuuu la sala, asta mi-ar mai lipsi, sa mai pierd doua ore dus-intors pana acolo, pe care mai bine le pierd gatind si mancand. Sper sa ma tina. Altfel, cu atatea calorii la orizont, nu stiu cum o scot la lumina.

Revenind la oile noastre (care se tot plimba pe la gard, in ciuda balenelor ofticate care mai au putin si il rup), am constatat ca mai am o gramada de zmeura si afine congelate de asta vara si ca, aoleu, a venit iar vara si trebuie sa fac loc pentru cele de anul asta. Si e pacat sa le arunc, nu-i asa? Mai bine sa mai punem niste kile in plus. Dupa ce am facut niste gem din ele, a venit randul unei tarte, sau mai degraba american pie. Nu din aia cu ingrediente nedorite, da?

Anul asta am de gand sa congelez si alte fructe, capsuni, cirese, piersici, caise, sper sa am si loc. Tare bine imi prind iarna la un smoothie, la jeleurile maimutei, la prajituri. Mama pune visine cu aspirina, dar sincer, nu-s mare fan al acestei metode, le prefer gem (neaparat cu zahar brun sau de cocos) sau congelate.

Tipul asta de tarta/placinta este unul dintre cele mai usoare de facut, cu putin ingrediente si fara prea mare balamuc. Perfect atunci cand ai musafiri si vrei sa trantesti repede un desert.

 

mancare 074

mancare 094

 

Aluat fraged

500 gr. faina prajituri

un pachet de unt aruncat in congelator 30 min.

o lingurita sare

2-3 linguri zahar

180 ml apa rece ca gheata

Umplutura

3-4 cani fructe (zmeura si afine in cazul de fata)

200 gr. zahar

zeama de la o lamaie

80 gr. amidon

o lingurita extract vanilie

un galbenus de ou


 

Aluatul poate fi facut si cu cateva zile inainte si tinut in congelator. Metoda mea, dupa cum am mai spus, este sa pun ingredientele uscate in robot, sa le amestec putin, apoi untul rece si la sfarsit apa. Nu pun toata apa odata pentru ca diferite tipuri de faina absorb apa diferit, si nu poti sti daca ai nevoie de toata. Pun apa pana cand se leaga aluatul. Las in frigider 30 minute sau in congelator 10 minute.

 

mancare 068

 

 

Incingem cuptorul la 200 grade. Ungem forma de tarta (22 cm are a mea) cu unt si apoi presaram faina. Impartim aluatul, dar nu egal. Una dintre bucati ar trebui sa fie cam jumatate din cealalta. Bucata mare o intindem la un diametru suficient de mare cat sa acopere fundul tavii, marginile si sa mai ramana vreo 2 cm. Verific punand forma deasupra si controland marginile in afara.

 

mancare 069

 

Amestecam fructele cu zaharul, amidonul, zeama de lamaie si extractul de vanilie si punem in forma, peste aluat. Intindem restul de aluat, taiem fasii cam de 1-1,5 cm latime si le impletim, cu spatii intre ele. Aducem marginea peste ele, ungem deasupra cu galbenus de ou si dam la cuptor cam o ora, pana se rumeneste si se incheaga siropul lasat de fructe. Cam la jumatatea timpului am dat totusi la 180 grade, ca sa nu se rumeneasca prea tare. Se lasa sa se raceasca minim o ora inainte de a fi taiata si servita.

mancare 070

mancare 072

mancare 100

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *